Mit gondolsz a kulturális örökség digitalizálásáról? Milyen projekteket ismersz idehaza, szerinted mik ezeknek az előnyei, illetve hátulütői?

A kulturális örökség digitalizálását mindenképpen egy nagyon pozitív, és támogatandó kezdeményezésnek gondolom, sőt a tudomány adta lehetőségeink kihasználását korunk kötelességének érzem. Nem titok, hogy igen nagy veszélyben van a világ kulturális örökségének nagy hányada, az adathordozók minősége, vagy éppen egyre növekvő hiánya miatt. Ezen veszélyek miatt egyre sürgetőbb a digitalizálás, és véleményem szerint nagyra becsülendő az Európai Unió ilyen irányú, sok éves törekvései.

Fontos azonban, hogy a digitalizálási folyamatnak úgy vélem, van pár igen kényes, sarkalatos pontja, melyek miatt kitüntetett óvatossággal kell művelni.
Az egyik ilyen pont a szelekció kérdése. Nyilvánvaló, hogy az örökség csak bizonyos hányadát vagyunk (egyenlőre) képesek digitalizálni, emiatt rögtön felmerül a kérdés, hogy mit igen? mit nem? miért? stb…. Egy jól működő, modern, demokratikus országban valószínűleg nem rejlik nagy veszély benne, de könnyen el lehet képzelni az ellentettjét. Az állam, a tudomány, és a közérdek összehangolására van szükség.
A másik fontos pont a társadalom hozzáférhetősége a tartalmakhoz. Nem sok értelme van a digitalizálásnak, ha az emberek nagyobb részének nincs biztosítva a hozzáférés, ezért ez elengedhetetlen követelmény.
Valószínűleg a kulturális örökség digitalizálásának hallatán, az emberek többségében, felmerül az a roppant aggasztó jövőkép, miszerint ha így haladunk nem lesznek majd mesekönyvek (stb), és minden az internet előtt fog majd zajlani. Én személy szerint nem félek annyira ettől, de mindenképp fontos kiemelni, hogy semmiképp nem szabad egy egyirányú folyamatnak tekinteni a kezdeményezést, ahol a hagyományos tartalmakat felváltja az új. A digitalizálást elsősorban, jelen helyzetben talán egy mentőakciónak kellene tekinteni, mely később a hagyományos tartalmakat kiegészítve üzemel.
Elsősorban értékítélet kérdése, hogy mennyire veszíthet eszmei, szellemi értékéből az eredeti alkotás, a digitalizálási folyamat által, ezért inkább nem is foglalkoznék vele részleteiben. A kódolási folyamat pontosságának maximalizálása, a “hűség” azonban az egyik legalapvetőbb követelmény természetesen.
A fent említett, fontos követelmények betartása mellett, rengeteg előnyt rejthet magában a digitalizálás. A digitális tartalmak nincsenek kitéve sérülési veszélyeknek, az interaktivitás, az interkonnektivitás, és a sebesség növekedése komoly előrelépés. Továbbá a “tárház” növekedésével, elérhetővé válnak távoli kultúrák tartalmai(mely eddig nem, vagy nagyon nehezen volt lehetséges), ami akár csökkentheti a kulturális szakadékokat. Továbbá a már említett, hagyományos tartalmak megmentését szolgáló tulajdonsága is nagy jelentőségű.

Magyarországon már viszonylag korán, a 80-as évek végén rendelkezésre álltak online adatbázisok, az igazi áttörést azonban a Magyar Elektronikus Könyvtár 1994-es megalakulása hozta, ami 1996 és 2002 között több, mint 4000 példánnyal büszkélkedhetett(1). Hasonlóan nagy jelentősége van a Neumann János Digitális Könyvtárnak is (1997), mely egy kulturális törvény hatályba lépése miatt jött létre. Azóta jelentősen bővül az online adatbázisok száma, a legjelentősebbek: Digitális Irodalmi Akadémia, BHI, Webcat.hu, Nemzeti Digitális Adattár(2).
Végül egy kis számadat…

A WebKat.hu 2002. február közepén 100 000 rekordot tartalmazott. A 100 000 rekord között 500 online folyóirat 4600 részegysége és 35 000 cikke, 34 500 szépirodalmi mű (közülük 24 000 vers), 6500 képzőművészeti alkotás, 5000 könyvjellegű dokumentum és 13 900 egyéb dokumentum szerepel. A Digitális Irodalmi Akadémia adatbázisából további 18 000 irodalmi mű kereshető vissza (a DIA rekordok betöltésén a WebKat.hu adatbázisba éppen ezekben a hetekben dolgozunk). (3) 2002.03.04
források:
(1) http://mek.oszk.hu/
(2) http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=611&issue_id=40
(3) http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=611&issue_id=40

2 thoughts on “Mit gondolsz a kulturális örökség digitalizálásáról? Milyen projekteket ismersz idehaza, szerinted mik ezeknek az előnyei, illetve hátulütői?

 1. Haliho,
  Haliho,

  olvasva a bejegyzest ime ket adalek, mert biztos vannak ott a nagy interneten emberek akik szivesen tennenek is valamit, es olyan dolgokat mentenenek meg amiket ok tartanak fontosnak:

  http://dp.rastko.net/hu – ahol keszul
  http://www.gutenberg.org/browse/languages/hu – ami keszul

  azt az elvet kovetjuk hogy napi 1 oldal, az egy evben 1 teljes konyv, barhol barmikor csak 1 bongeszo kell hozza.

  udv,
  aladar

  ui: bocsi jelenleg kulfoldon dolgozom es itt nincs magyar billentyuzetem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *